Na pobudo naše drage prostovoljke Gaje, smo v februarju sprejeli odločitev, da bomo organizirali, dvodnevne delavnice za prostovoljce AFS Interkultura Slovenija, na temo aktivno prostovoljstvo, interkulturnost, človekove pravice in kaj so osnovne smernice za medkulturno izmenjavo.

Z velikim veseljem smo podprli Gajino idejo in se takoj posvetili organizaciji dogodka.
Z veliko pomočjo in idej prostovoljk Gaje in Tinke smo določili datum in sestavili program, ki je bil zastavljen tako, da se prostovoljci najprej medsebojno ponovno spoznamo, povežemo in v glavnem delu vikenda skozi interaktivne delavnice naučimo, kako okrepiti prostovoljstvo v naši organiziciji.

Prva delavnica, kako do aktivnega prostovoljstva, je bila sestavljena iz več delov, najprej smo na splošno opredelili kaj je aktivno prostovoljstvo in kdo je aktivni prostovoljec ter kakšne so obveznosti in dolžnosti aktivnih prostovoljcev. Delavnico je izpeljala Gaja, ki je za nas pripravila različne naloge, skozi katere smo se vživeli v določeno vlogo in na ta način  prišli do spoznanj, da je prostovoljstvo povsod okoli nas in da je za aktivno prostovoljstvo potrebno imeti točno določene cilje.

V sobotnem popoldnevu smo se dotaknili interkulturnosti, kot se za društvo Interkultura Slovenija spodobi. Na podlagi kratkega videa ˝Africa to Norway,˝ smo razvili debato o stereotipih in kako lahko na podlagi prehitrih zaključkov, ki jih ljudje vsakodnevno razvijamo, pridemo do popolnoma napačnih informacij in popačenih predstav.
Zato smo si na to temo še ogledali govor, ki ga po lastni izkušnji pripoveduje pisateljica iz Nigerije, ˝Danger of a single story,˝ in opozarja na pomembnost ˝razbijanja tabujev,˝ ki si jih ljudje ustvarimo predhodno na podlagi določenih asociacij in nepreverjenih informacij t.i. pravljic ki so se nastanile v naših glavah na podlagi nekih povezav z določenimi pojmi.

Soboto smo zaokrožili z delavnico o človekovih pravicah v določenih državah. Prav tako, kot prvo delavnico je tudi to izpeljala Gaja, ki je za uvod pripravila video o splošnih človekovih pravicah, debato o le teh in kratko igrico pri kateri smo se vživeli v prebivalce iz različnih držav in razmislili o njihovih reakcijah ob določeni situaciji, ki jih je v naprej pripravila Gaja. Verjamemo, da smo bili kar odprti in izvirni z našimi odgovori.

Večer smo si popestrili z dobro večerjo, glasbo in družabnimi igrami v gostišču, ki so nas prijazno gostili in nam odstopili velik prostor za izvajanje vseh naših vaj.

Nedelja je bila malo manj vsebinsko naporna kot sobota, prav tako, pa smo na dnevnem planu imeli še dve prijetni zadolžitvi, najprej smo se pod vodstvom Tinke ukvarjali z Do´s & Don´t do´s na medkulturni izmenjavi, najprej zelo obširno in splošno, skozi debato pa smo prišli povsem do specifičnih, ki vplivajo na odločitve ali ostati ali ne, vztrajati ali ne… Zelo zanimiva in izpovedovanja polna delavnica.

V zadnjem delu smo si vzeli čas, da smo resno razmislili o planih in naslednjih korakih, ki nas čakajo v naslednjih mesecih in kako bo vsak doprinesel k razvoju le teh.

Kot med samimi delavnicami, bo za vsak naslednji korak potreben energizer, ki bo vsakega opomnil na prijetne trenutke, ki smo jih preživeli v Zrečah, kjer smo izpeljali prve delavnice za prostovoljce, ki so največji zaklad vsake AFS organizacije.

Hvala vsem sedmim prostovoljcem, ki ste se udeležili delavnic in pripomogli h kreiranju planov AFS Interkulture Slovenija in boste v naprej aktivno sodelovali z nami. Kot je dejal Roberto Ruffino, z malimi koraki bomo dosegli napredek, razvoj in obstoj, konec koncev se vsi zavedamo, da iz malega zraste veliko.

Z ljubeznijo in lepimi željami vaš AFS.